Käyttömaksujen maksajat

Hei,

Muistan joskus lukeneeni jostain, että käyttömaksujen maksajilla on oikeus osallistus kokoukseen siltä osin kun heidän maksujaan käsitellään, pitääkö tämä paikkansa? En löytänyt sitä yksityistielaista.

Kiitos!

1 tykkäys

Hei Kimmo,

Tämä pitänee paikkaansa. Tiekunnan kokoukseen on läsnäolo-oikeus vain asianosaisilla. Asianosaisia ovat tietysti osakkaat (valtakirjoilla ulkopuoliset), käyttömaksun maksajat ja ne, joiden asiaa kokouksessa käsitellään esimerkiksi viereisen tiekunnan edustaja, jos asialistalla on yhteisiä asioita. Ulkopuoliset ovat paikalla vain heitä koskevissa asiakohdissa. Asiaan on otettu kantaa Yksityistielain pykälässä 61.

-Jaakko Tievahdilta

1 tykkäys

Hei Jaakko,

Kiitos vastauksestasi.

Eli jos käyttömaksujen maksajia ei ole kokoukseen kutsuttu vaikka heille on kokouksessa määrätty tietty maksu, niin onko asia niin ettei heidän oikeastaan tarvitsisi sitä edes maksaa? Jos tällainen käyttömaksun maksaja jota ei ole kutsuttu kokoukseen riitauttaa asian, niin eihän maksua voi perustella jos häntä ei ole kutsuttu kokoukseen. Saako muuten käyttömaksun maksaja tehdä oikaisuvaatimuksen mm. tällaisessa asiassa?

Hei Kimmo,

Asia ei varsinaisesti mene näin. Korostaisin käyttömaksajien kohdalla aina enneminkin sitä, onko käyttömaksuun oikeanlaiset perusteet ja onko se linjassa tieosakkaiden maksuihin suhteutettuna heidän tienkäyttöön.

Säännölliset käyttömaksunmaksajat tulisi tiekunnan kutsua vuosikokoukseen, jotta heillä on mahdollisuus vaikuttaa asiaansa. Tämän lisäksi voi tiekunta tai tiekunnan toimielin määrätä käyttömaksuperusteiden mukaisia yksittäisiä käyttömaksuja tien tilapäisille käyttäjille. On luonnollista, että tällainen käyttömaksunmaksaja ei kutsua tiekunnan kokoukseen ole välttämättä saanut.

Mikäli tien käyttömaksuista on erimielisyyksiä, on ne saatettava tiekunnan kokouksen ratkaistavaksi. Tässä tapauksessa vasta tiekunnan kokouksen päätöksen mukainen käyttömaksu on ulosottokelpoinen.

-Antti Tievahdilta

1 tykkäys