Kiinteistötunnus

Saako maksuunpanoluettelossa näkyä kiinteistötunnus? Jossain mallipohjassa sellainen oli.

Tieoikeudet tiekunnan hallinnoimaan tiehen muodostuvat kiinteistöjen kautta ja maksuunpanoluettelosta tulisi käydä ilmi tieoikeus, jonka perusteella tiemaksua peritään. Kiinteistötunnus saa siis näkyä maksuunpanoluettelossa.

Kiitos vastauksesta!

Jos maksuunpanoluettelossa ei ole kiinteistö tunnuksia ja joku tieosakas ei maksa tiemaksuaan niin silloinhan sitä ei voi laittaa perintään, onko se näin? Eikö tämä maksamaton lasku jää muiden tieosakkaiden maksettavaksi?

Lähtökohtaisesti tiemaksujen mukaisessa ns. suorassa ulosotossa tulee kaikkien muodollisten edellytysten olla kunnossa. Tässä tapauksessa siis kiinteistötunnuksen näkyä maksuunpanoluettelossa, josta tieoikeus ilmenee, jotta maksu on perintäkelpoinen.

Ulosottolaitos kuitenkin korostaa, että ulosotto on lainkäyttötoimintaa, joka tarkoittaa että yksittäiset tapaukset ja niiden täytäntöönpanot ratkaisee ko. ulosottomies. Voi siis olla, että tuollaisesta puutteesta huolimatta ulosottohakemus voitaisiin hyväksyä. Lopullisen harkinnan asiaan tekee kuitenkin ulosottomies.

Mikäli maksuunpanoluettelo on muuten kunnossa, hyväksytty tiekunnan kokouksessa ja maksuille löytyy selkeät perusteet, ei tiemaksun laiminlyönti muotovirheen takia ole kannattavaa. Ennemmin tai myöhemmin tiemaksut löytävät perille asiaan kuuluville tahoille.

Usein tiekunnat ottavat tiekuntansa hallinnon hoitajaksi ulkopuolisen hallintopalveluiden ammattilaisen, jotta muotovirheiden ja mahdollisten ongelmatilanteiden muodostuminen saataisiin minimoitua.