Koulukyydin yksiköt

Hei, miten yksiköidään koulukuljetusauto (iso paketti auto). Omakotitalossa on kaksi henkilöautoa ja isäntä ajaa koulupäivinä jonkun yrityksen koulukuljetuksia eli kerää kyliltä oppilaat aamulla ja vie heidät kouluun ja palaa sitten kotiinsa. Iltapäivällä lähtee sitten takaisin koululle ja vie lapset koteihinsa. Yksityistietä tulee pari kilometriä jolloin päivässä tulee 8 km ajoa. Lasketaanko yksiköt 2x8x190? Koulupäiviä vuodessa 190 ja paketti auto 2 tonnia. Eikös kouluauton yksiköt voi vähentää verotuksessa?

Hei @Arska,

Muutama seikka vaikuttaa vastaukseen - säilytetäänkö koulukuljetukseen käytettävää autoa jatkuvasti vakituisen asunnon pihassa omien autojen lisäksi ja otetaanko koululaisia myös teidän tien varrelta kyytiin?

Jos koululaisia kerätään myös omalta kylältä, en lähtisi erikseen yksiköimään. Koululaiskuljetukset rinnastetaan postiin, jätehuoltoon ja muihin elintärkeisiin palveluihin, joista ei määrätä erillisiä yksiköitä.

Jos pakettiautoa säilytetään pihassa, harkitsisin asiaa vielä sen perusteella, onko liikennettä merkittävästi enemmän verrattuna siihen, että henkilö kävisi jossain muualla töissä. Loppujen lopuksi ero on aika pieni, ajaako kuljettaja henkilöautolla muualle varikolle hakemaan pakettiauton vai säilytetäänkö työautoa pihassa. Henkilöautolla töihin menosta ei kuitenkaan voi erillisiä yksiköitä laskea.

Mutta periaatteessa erityisliikenteen voi laskea noin eli 2 tn x 8 km x 190 päivää. Tiemaksun voi vähentää yrityksen verotuksessa, mutta tiemaksussa ei tietysti ole arvonlisäveroa.
Erityisliikenteen yksiköinnissä tulee huomioida kohtuullisuus. Jos tiekunnassa on paljon osakkaita ja yksikköhinta on maltillinen, ei ongelmaa tule. Mutta jos yksikön hinta jostain syystä on korkea, esimerkiksi kymmeniä senttejä per yksikkö, voi yksikkömaksu muodostua kohtuuttomaksi verrattuna muihin osakkaisiin ja käytettyyn matkaan. Tällöin yksiköitä tulee harkinnanvaraisesti huojentaa.

Koululaisia ei lähde kyytiin tältä kylältä ja auto on pihassa syys ja kevät lukukauden ajan. Syys, joulu ja hiihto lomien ajan auto on taksiliikenteessä ja kesällä auto on jossain muualla.

Siinä tapauksessa jos tiekunnan kokous niin päättää, voidaan erityisliikennettä laskea yksiköintiin kohtuullisuus huomioiden.