Onko pien osakkailla oikeuksia

Kyseessä lyhyt yksikkötie, 120m. Osakkaita 6kpl. kaksi loma ja neljä pientä metsäpalstaa. Kokouksia on järjestetty nyt sadan kilometrin pässä jossa päin asuvat kaksi lomakiinteistön haltiaa. Metsä kiinteistöjen haltioilla on yksikö maksut 3-7e. Lomakiinteistöillä 200-400e, suurempi maksu sisöltää metsää sekä peltoa. Mielestäni kohtuutonta ajaa kokouksen takia 200km. yksi osakkaista lähes 90v. Tämän lisäksi toimitsiamies oli havainnut tarvitsevansa koulutusta, lisänä neuvontaa kokouskuluja ym. 240e kolmena vuonna peräkkäin. Tämä jaetaan osakkaille tasan ,elikkä 40e osakas. Valitus tuskin autaa onko mitään tehtävissä.

Hei @Aulis_Makinen,

Valitettavasti kuvaamassasi tilanteessa on aika vähän tehtävissä, jos yksikköenemmistö on päätökset tehnyt ja ne ovat yksityistielain mukaisia. Etäosallistumismahdollisuutta kokoukseen voi pyytää esim. puhelimen välityksellä. Samoin pöytäkirjat kannattaa tarkistaa, että näistä koulutus- ym. kulujen maksamisesta on oikeasti tiekunnan päätökset olemassa. Tiekunnan hallintoon liittyvät kulut (kokouskulut, pankkikulut, postikulut, kirjanpito ym.) voi jakaa osakkaiden kesken tasan perusmaksussa. Oikeutta ei varmaan kannata muutaman kympin takia alkaa käymään, ellei ole täysin varma että valitus menestyy.

Kiitos vastauksesta. Kiinteiden kulujen kohdalla perusmaksu on perusteltu. Koulutus kiinteä kustannus ? jos tarvitaan hyötyjät ovat ne joilla on eniten yksiköitä. Tästä johtuen ei tunnu oikealta tiemaksu joka on 3,30e muuttuu 43.30e. Tielaissa on selkeä puute, tiekokouksen pito paikan suhteen. Jos kokous voidaan viedä sadankin kilometrin päähän tiestä. Tosin kätevä keino vaikeutaa ei toivottujen osakkaiden osallistumista. Kaikki eivät myöskään ottaan töistä vapaata osallistuakseen kokoukseen.

Hei @Aulis_Makinen,

Koulutus on tulkinnanvarainen kustannus, jota varmaan pystyy perustelemaan sisällöstä riippuen hallinnoksi tai kunnossapidoksi. Ajattelisin, että lähtökohtaisesti se ei ole yksityistielain tarkoittama hallintokustannus. Toimitsijamiestyökin on hallintokustannusta ainoastaan siltä osin, kun se koskee varsinaisen tiekunnan hallinnon hoitamista.