Onko tieyksikkölaskelma pakollinen?

Hei,

Voiko rekisteröity tiekunta sopia tiemaksujen määräytymisestä vapaasti esimerkiksi niin, että kaikki osakkaat maksavat saman suuruisen summan? Vai onko maksut pakko perustaa tieyksikkölaskelmaan? Onko tieyksikkölaskema pakko tehdä?

Tieyksikkölaskelma pitää tehdä ja hyväksyä vuosikokouksessa. Jos joku osakas sitten päättääkin olla maksamatta, maksun perintä ei onnistu. Mutta hinnat on vapaasti sovittavissa, osakas A, tila xx, hinta 100 e, osakas B, tila xxx, hinta 100 e, jne. Maanmittauslaitoksen ohjeet ovat käyttökelpoisia ja yrittävät ottaa tasapuolisesti huomioon kunkin osakkaan saama hyöty tienkäytöstä, mutta mikään ei velvoita tiekuntaa niitä käyttämään, jos osakkaat haluavat jotenkin muuten sopia.

Kiitos paljon vastauksestasi!

‘Tieyksikkölaskelma pitää tehdä’…‘mutta mikään ei velvoita niitä käyttämään, jos osakkaat haluavat jotenkin muuten sopia’
Eli kysytään vielä kerran: Onko tieyksiköinti pakollinen vai voidaanko sopia niin, että kaikki osakkaat maksavat saman verran?

Kuten sanoin, mitä kukin maksaa, on ihan täysin osakkaiden kesken sovittavissa. Tuollainen tasamaksu toimii, kun kaikki ovat asiasta yksimielisiä. Tieyksikkölaskelman muoto voi olla sitten tuo perustieto, osakas A, tila x, hinta 100 e, jne Jos mukavasti ollaan sovussa, tuskin sitä paperia tullaan koskaan tarvitsemaan, mutta selustaa turvaamaan se kannattaa laatia ja hyväksyä se kokouksessa.

Tarkoitatko, että laki edellyttää, että tieyksikkölaskelma pitää olla, mutta se voi olla mitä vain?
Laki ei siis edellytä, että laskelma pitää perustua joihinkin tiettyihin laskentaperusteisiin?

Ei edellytä, voitte sopia maksut tiekunnan kokouksessa.

Kiitos vastauksista!
Nyt minun on kuitenkin pakko vielä kysyä, että millä mandaatilla näytä vastauksia annat?
Tiekunnan puheenjohtajana joudun vastaamaan tähän asiaan liittyviin kysymyksiin, ja tarvitsisin jotakin täsmällistä mihin tukeutua ja viitata. Pieni osa osakkaista (tiedossani 1/50) on sitä mieltä, että yksiköinti pitäisi tehdä.

Samalla mandaatilla, kun sinä täällä kysyt. Voit myös kysyä lakimieheltä, tämä on vain yleinen keskustelupalsta. Olen puhunut yksimielisyydestä, se ei näemmä koske teidän tilannetta. Jos joku vaatii, yksiköinti on tehtävä. Siinä voi käyttää apuna maanmittauslaitoksen ohjetta.