Ravihevosten valmennus

Yksityistiellä valmennetaan ravihevosia. Ravitalli lanauttaa tietä ja lähettää laskun tiekunnalle. Kuuluuko hevosten aihettuman lanaustarpeen laskun maksu ravitallille vai tiekunnalle? Tallille on huomioitu yksiköissä ravihevoset. Muuten tie pysyy hyvässä kunnossa eikä sitä tarvitsisi lanata.

Eiköhän tämä ole aika yksiselitteistä, tiekunta tilaa toimenpiteet, ei yksittäinen osakas. Laskuja ei voi noin vain siirtää tiekunnalle.

Yksiköinti antaa oikeudet käyttää tietä valmennukseen, mutta ei velvoita tiekuntaa pitämään tietä siinä kunnossa, mitä ravivalmennus vaatisi.

Hei @Arska,

Yksityistielain 37§ perusteella ylimääräisen kunnossapidon maksaa sen tarvitsija:

Jos tieosakas vaatii tienpitoa kokonaan tai tietyiltä osin suoritettavaksi ilmeisesti korkeampaa tasoa vastaavana kuin 19 ja 24 §:ssä edellytetään, osakkaan on, tarvittaessa ennakolta, suoritettava siitä aiheutuvat lisäkustannukset.

Mutta jos tiellä tapahtuva ravivalmennus (eri asia kuin tallille yksiköity liikenne) on jo huomioitu korkeampana yksiköintinä, niin silloin laskun maksaja olisi tiekunta. Ei kuitenkaan niin, että osakas tilaa ja esittää laskun, vaan hoitokunnan tai toimitsijamiehen pitää tilata työ tai valtuuttaa joku puolestaan tilaamaan.

Tästä asiasta aikanaan tiekunnassamme riideltiin. Yhdelle osakkaalle määrättiin hevosten ravivalmennuksesta maksut koko tien mitalle (6 kilometriä). Tielle ei todellakaan tehty mitään ylimääräisiä lanauksia, saati sitten parempaa pinnoitusta (hienompaa hiekkaa). Eivätkä ylimääräiset korotetut yksiköt olisi olleet kuin murto-osa kustannuksista, mitä kunnollinen ravihevosen valmennus vaatii tien pohjasta.
Asiasta on kulunut aikaa, ehkä ohjeistukset on muuttuneet, mutta silloinen tieisännöitsijä tulkitsi asiaa noin, kuten jo mainitsin ylempänä.
Käytännössä tuo tulkinta tarkoittaa tiekunnille, ettei ravivalmennusta kannata sallia tiellä. Tallit voivat alkaa vaatimaan myös lanauksien (montako niitäkin tarvitaan) lisäksi lisähiekoitusta.
Lisäys:
Muotoilin hieman väärin, eihän osakkaan tienkäyttöä voi estää. Mutta kannattanee siis jättää ravihevoskäytön yksiköt määräämättä, jolloin talli huolehtii käyttönsä vaatimasta kunnosta ja tarvittaessa itse korjaa mahdolliset tien rikkoutumiset.

Hei @ojala,

Tapauskohtaista harkintaa tuleekin käyttää riippuen siitä, millainen se korkeamman tason tarve on. Tuo on ihan hyvä käytäntö, että jättää yksiköt määräämättä ja korkeampaa tasoa tarvitseva osakas huolehtii siitä itse.

Hei Opri,
Hevoset omistamalle kiinteistölle on laitettu yksiköitä 225 t/hevonen/km. Nyt kun tietä lanataan hevosten aiheuttaman tien kulumisen vuoksi niin lanauslaskun maksaa tiekunta.

Entäs tallilla käyvät “valmentajat” yms, heille varmaan laitetaan yksiköt erityisliikenteen mukaan ja nämä yksiköt kiinteistölle jalla hevostalli on?
Kiitoksia vastauksista

Hei @Arska,

Erityisliikenteenä asiakkaat, valmentajat ym. Lähtökohta on aina se, että yksiköt määritetään kiinteistön omistajalle. Jos on vuokrasopimus tai joku muu syy, voidaan joissain tilanteissa määrätä käyttömaksuna suoraan käyttäjälle.