Tiekunnan jakaminen

Hei,

Miten muuten onnistuu tiekunnan jakaminen esimerkiksi 2 eri tiekunnaksi? Eli miten menee prosessi käytännössä, koska asiasta ei löydy paljoa tietoa.

Kiitos!

Kimmo

Hei Kimmo,

Yksityistielain 63§ käsittelee tiekuntaan kohdistuvia muutoksia.

Tiekunnan jakaminen tapahtuu tiekuntien kokouksessa tai MML:n yksityistietoimituksessa. Jakaminen on mahdollista tehdä tiekunnan omalla päätöksellä silloin, jos jakautuva tiekunta on hyväksynyt jakautumisen sekä jakautuvan tiekunnan tieyksiköinnin omassa kokouksessaan. Tarpeelliset asiakirjat toimitetaan tämän jälkeen kiinteistörekisterin pitäjälle, joka hoitaa jaon loppuun kiinteistötietojärjestelmään. Mikäli jakoa ei saada tiekunnan oman kokouksen voimin suoritettua, voidaan jakoa hakea yksityistietoimituksen kautta. Yksityistietoimitus ei luonnollisesti ole helpoin ja halvin tapa suorittaa tiekuntaan kohdistuvia muutoksia, mutta joskus se voi olla ainut vaihtoehto, mikäli asioista ei päästä sopuun.

-Jaakko Tievahdilta

Hei Jaakko,

Kiitos vastauksestasi.

Olisimme kiinnostuneet juuri tuosta MML:n yksityistietoimituksesta, koska se on ainut vaihtoehto. Päätöstä ei tulla hyväksymään tiekunnan päätöksellä, koska monet osakkaat ovat varmasti sitä vastaan. Eli mikäli jakoa ei saada tiekunnan oman kokouksen voimin, niin miten jakaminen onnistuu MML:n toimesta? Eli pitääkö joku tietty määrä osakkaita olla jaon puolella ja mitä tapahtuu jos suuri osa ei sitä hyväksy? Tiekunnan jakaminen lopettaisi aika hyvin riitatilanteen ja ei näytä olevan paljon muita vaihtoehtoja. Eli saako MML:n puolelta asian vietyä eteenpäin vain pieni osa osakkaista ja miten se tapahtuu käytännössä? Miten osakkaat ja rahat ym. jaetaan?

Kiitos!

Kimmo

Hei Kimmo,

Yksityistietoimitukset ovat aina tapauskohtaisia, jossa lopulliset ehdotukset ja päätökset tehdään toimituksen toimitusinsinöörin toimesta. On mahdoton sanoa ennakkoon, kuinka tapauksessa tulisi käymään tai kuinka suuri osa osakkaista tulisi olla ehdotuksen takana, jotta se tulee hyväksytyksi. Puhumattakaan osakkaiden taikka tiekunnan varojen jaosta. Luonnollista tietysti, että mitä enemmän ehdotuksella on takana henkilöitä (tässä tapauksessa osakkaita), sitä paremmin asiansa saa perille.

Käytännössä toimitusta voi hakea myös yksittäinen osakas Maanmittauslaitoksen asiointipalvelun kautta. Maanmittauslaitos kuitenkin ohjeistaa, että yksityistietoimituksen kustannuksista vastaa yleensä joko hakija tai tiekunta.

-Jaakko Tievahdilta

1 tykkäys

Hei @Kimmo,

Lisäisin tähän vielä, että pidän melko epätodennäköisenä, että jakaminen menisi yksityistietoimituksessa läpi, jos tiekunta on asiasta äänestänyt ja äänestyksen tuloksena suurin osa on tiekunnan jakamista vastaan. Perusteet jakamiselle pitäisi tuossa tilanteessa olla erityisen painavat, äkkiseltään ei tule mieleen mikä sellainen tilanne voisi olla. Tiekunnan päätökset eivät sinänsä sido toimitusinsinööriä yksityistietoimituksen päätöksenteossa, mutta yleensä ne otetaan silti huomioon.

Hei,

Kiitos vastauksista.

Tiekunta ei ole asiasta vielä äänestänyt, mutta todennäköisesti suurin osa on sitä vastaan. Otetaanko äänestyksessä kaikki osakkaat huomioon vai ne jotka haluaisivat irrottaa “oman” osuutensa? Peruste ei voi olla se että vakituisia asukkaita ei hoideta heidän vakituisen asukkaan palvelujen mukaan… mm. posti ei pääse liikkumaan normaalisti ja jos joku tarvitsisi esimerkiksi ambulanssia niin sitä ei saisi perille? Eikö tällainen peruste ole aika painava, koska tiekunnan osakkaat ovat siitä henkilökohtaisesti vastuussa jos esim. ambulanssi ei pääse perille ja jotain tapahtuisi sen takia?

Hei Kimmo,

Äänestyksellä tarkoitetaan tiekunnan kokouksessa tapahtuvaa äänestystä, jossa äänestykseen voivat osallistua kaikki, jotka ovat paikalle tulleet edustamaan omia yksiköitään. Äänestyksessä äänestetään yksiköiden perusteella ja kaikki tiekunnan kokouksen äänestyksellä tehtävät päätökset ovat enemmistöpäätös-periaatteella. Äänten mennessä tasan, ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni.

Kuten yllä sanoin, lopulliset päätökset tehdään toimituksessa aina toimitusinsinöörin toimesta, mutta tie tulisi pitää osakkaiden liikennetarpeiden mukaisessa kunnossa. Viranomaistoiminta tai postinkuljetus kuuluvat näihin tarpeisiin.

-Jaakko Tievahdilta

Hei, luin jakamista koskevan viestiketjun. Muutama kysymys heräsi. Tiekunta voi siis päättää jakautumisesta, eli vaikka jonkun tienkään erottamisesta. Päätös tehdään enemmistöpäätöksellä, eli kokouksessa edustettujen tieyksiköiden enemmistö yli 50% tulee kannattaa jakautumista. Ei osakkaiden määrästä laskettuna? Sitten kirjoitettiin, että jakautuvan pitää hyväksyä myös tieyksiköinnit omassa kokouksessaan. Jos meillä on jo hyväksyty yksiköinnit ja yksi tiealue haluaa erota omakseen niin mitä tämä yksiköiden Hyväksymispäätös tarkoittaa? Sitten vielä kysymys varojen jakamisesta. Jaetaanko varat yksiköiden mukaan eli käytännössä tiepituuksien mukaan ja kannattaako tämä toteuttaa tilikauden päätöshetkellä eikä kesken tilikauden? Mutta päätös kannattaa tehdä varojen jaosta samalla kun jakautumisestakin päätetään. Jos nyt saadaan menemään läpi.

1 tykkäys