Tiekunnan kokous ja päätöksenteko

Hei,

Kiinteitstö myyty, mutta hallintaoikeus siirtyy myöhempään ajankohtaan. Tässä välissä tiekunnan kokous. Kumpi osapuoli osallistuu kokoukseen ja käyttää äänioikeuttaan?

Hei @jezebel,

Jos hallintaoikeus ei ole vielä voimassa, kiinteistöä edustaa tiekunnan kokouksessa virallisesti kiinteistön omistaja. Mikään ei toki estä sitä, että omistaja valtuuttaa kirjallisesti tai suullisesti tulevan hallintaoikeuden saajan edustamaan kiinteistöä kokoukseen.

Hiukan tähän liittyen kysymys. Valtakirjalla voi valtuuttaa toisen henkilön käyttämään äänivaltaa kokouksessa, mutta voiko osakas valtuuttaa jonkun katsomaan puolestaan tiekunnan yksiköintejä, tilinpäätöksiä, maksuunpanoluetteloa jne.

Toimin puheenjohtajana tiekunnassa, jossa on paljon hankalia vanhoja miehiä osakkaina. Nyt tilanne on sellainen, että meillä on kiinteistö, jonka omistajuus on luovutettu seuraavalle sukupolvelle. Kiinteistöllä on autiotalo ja pieni mökki. Käytännössä tilalla käy vanha mies, mutta omistajuus on pojilla. Poikia ei kiinteistö kiinnosta, eivät edes asu Suomessa.
Vanha isäntä vaatii nyt yksiköintejä ja muita papereita nähtäväksi. Tarviiko minun edes valtakirjalla näitä luovuttaa nähtäväksi muille, kuin kiinteistörekisteriin merkitylle omistajalle?

Hei @Kaisa_V,

Tulkitsisin niin, että kyllä toisen henkilön voi valtuuttaa puolestaan pyytämään esimerkiksi yksikkölaskelman tarkastettavaksi tai selvittää jotakin muuta tiekunnan asiaa. Samaan tapaan kuin moneen muuhunkin asiaan on mahdollista antaa valtakirja. Pelkällä edellisen omistajan vaatimuksella en kuitenkaan lähtisi tietoja luovuttamaan, ellei kyseessä ole hallintaoikeus. Eli valtuutus kannattaa tarkistaa.