Tiekunta ei suostu yksiköintiin

Tulin tiekunnan osakkaaksi metsäpalstan perimisen myötä vuoden vaihteessa. Tällä viikolla sain ensimmäisen tielaskun joka oli palstan kokoon nähden huomattavan suuri, pyöreä tasasumma. Pyysin tiekunnalta nähdäkseni tieyksikkölaskelmaa mihin summa perustuu, vastattiin että summa perustuu tiekokouksessa määritettyyn tasasummaan joka on kaikille osakkaille sama. Itselläni palstan koko muutama hehtaari, tiellä paljon vakituista asutusta, loma-asuntoja jne. Ilmoitin että kuulostaa kovin epäreilulta minua kohtaan, pitäisi perustua tieyksikkölaskelmaan. Vastattiin että yksikköjä ei aleta laskea, jos hinta ei miellytä niin voin aivan hyvin myydä metsäpalstani pois ja lakata puuttumasta tiekunnan asioihin. Tieyksiköt on kyllä lasketettu aikoinaan mutta olivat kuulemma epäreiluja vakituisia asukkaita kohtaan joten niistä luovuttiin.

Tiekokous on pidetty viimeksi vuosi sitten, se pidetään 4 vuoden välein. Onko pakko maksella tuota ylikorkeaa maksua tiekokoukseen asti vai onko tässä jotain tehtävissä? Ei kai tiekunta voi noin vaan määrittää epäoikeudenmukaisia maksuja ja kieltäytyä niitä korjaamasta?

Jos tiekunnalla ei ole esittää laillisesti kokoon kutsutussa kokouksessa hyväksyttyä yksityistielain 41 pykälän mukaista maksuunpanolutteloa, niin käsittääkseni sinulla ei ole mitään lakiin perustuvaa velvollisuutta pyydettyä summaa maksaa.

Kiitos nopeasta vastauksesta. Täytyypä kysellä onko tiekunnalla esittää tuollaista paperia.

Jos edellisestä yksiköinnistä tai sen päivittämisestä on yli 5 vuotta on kenellä tahansa oikeus vaatia uutta yksiköintiä ja se on myös tehtävä. Tämä on selitetty myös yktsiyistielaissa. Toisaalta tasasummakin on käsittääkeni laillinen jos osakkaat sen hyväksyvät.

Vinkkiä voi kysyä myös joltain tieisännöitsijältä tai tieyhdistykseltä.

Tässä ollaan sen verran päästy eteenpäin että tiekunta on saatu harkitsemaan yksiköiden laskettamista. Onko se ihan yksiselitteisesti niin että yksiköt on pakko laskettaa jos yksikin osakas niin vaatii? Vai meneekö se tiekokoukseen ja siellä enemmistö päättää? Jos enemmistö päättää niin miten enemmistömäärä lasketaan kun yksikkölaskelmaa ei ole? Ei siis ole olemassa mitään paperia missä määritellään tasayksiköt. On vaan laitettu kaikille tasalaskut vuosittain.

560/2018 | Suomen säädöskokoelma | Finlex tuossa linkki yksityistielain pykälään 36 missä asia on selitetty. Aika selvästi se tuossa lukee, vaikka lakiteksti on tässäkin hieman kankeaa.