Tiekuntarekisteri

Mistä voin löytää rekisterin tiekunnista tai yksityisteistä? Haluan selvittää, onko yksityistiellemme jo rekisteröity tiekuntaa joskus. Tiedossa on että tiestä on maksettu vuosimaksuja joskus, mutta kukaan ei tiedä tarkemmin kyseisen tiekunnan muita tietoja. Tämän tiekunnan mahdollinen puheenjohtaja on jo edesmennyt, eikä vuosikokoukseen ole ainkaan viiteentoista vuoteen tullut kokouskutsua missään muodossa.

Mikäli kyseisellä tiellä on jo perustettu tiekunta, vanheneeko tiedot jossakin ajassa, ja pitääkö tällöin perustaa uusi tiekunta?

Mikäli tiedot eivät vanhene, voinko kutsua koolle mahdolliset tien osakkaat, vaikka itse en virallistettu osakas ole, eikä luultavasti muutkaan kyseisen tien nykyiset käyttäjätkään?

Mikäli vuosikokous voidaan täten järjestää, voimmeko nyt näiden uusien osakkaiden kanssa sopia toimihenkilöt ja toimitsijat tiekuntaan? Toisinsanoen, voimmeko omia kyseisen tiekunnan?

Hei @Sat,

Tilannetta kannattaa lähteä selvittämään Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta, josta pystytään kertomaan onko tielle rekisteröity tiekunta. Jos on, tiekunta ei vanhene eikä uutta ei tarvitse perustaa, vaan “nukkuva tiekunta” vain herätellään takaisin toimintaan. Maanmittauslaitokselta voi pyytää kartan, josta selviää tiekunnan tieksi rekisteröity alue ja ote kiinteistötietojärjestelmästä kertoo, minkä kiinteistöjen alueella tie kulkee ja onko sille määritetty tiealueen leveyttä.

Tiekunnan osakkaita ovat nykyiset kiinteistöjen omistajat, joilla on tieoikeus tämän kyseisen tiekunnan tien kautta. Tieoikeus menee lähtökohtaisesti kiinteistöittäin, eikä omistajavaihdokset vaikuta siihen. Yksittäinen osakas voi hakea ELY-keskukselta lupaa kutsua tiekunnan kokouksen koolle omissa nimissään.

Koska yksiköintiä ei varmaankaan ole saatavilla eikä näin ollen äänestysperusteita olemassa, tulisi kokouspäätösten olla yksimielisiä. Voitte laskea uudet yksiköt, valita toimihenkilöt ja lähteä viemään tiekunnan asioita eteenpäin. Mutta mikäli osakkaiden kesken on erimielisyyksiä, kannattaa tiekunnan herättely tehdä hakemalla Maanmittauslaitokselta yksityistietoimitusta. Se on maksullinen, mutta samassa yhteydessä saa kerralla kuntoon yksiköinnin, tiealueen leveyden ja tiekunnan tien ulottuvuuden.