Tienhoitokunnan jäsenet ja toimivalta

Hei! Meillä on tiekunnassamme menty aina kolmella hoitokunnan jäsenellä. Puheenjohtaja, sihteeri ja kolmas jäsen. Nyt kun katsoin yksityistielakia, niin huomaan, että pykälän 53 nykypäivänä pitäisi olla myös varajäsen, eli sellainen pitäisi jatkossa myös valita. Varsinainen kysymykseni on kuitenkin se, että miten yksityistielain pykälää 54 pitäisi tulkita. Siellä sanotaan seuraavasti:

“Hoitokunta kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja puolet varsinaisista jäsenistä henkilökohtaisesti tai varajäsenen edustamana ovat paikalla.”

Pitääkö siis aina kaikki hoitokunnan asiat käsitellä erikseen kutsulla, että kaikki jäsenet saavat kutsun ja sitten palaveerataan kaikki yhdessä? Meillä on aina toimittu niin, että puheenjohtaja ja sihteeri hoitavat asioita sitä mukaa kun hoidettavaa on, eikä joka hommaan kolmatta jäsentä ole aina soiteltu mukaan. Ja nyt tullaan sitten vetoamaan siihen, että kolmatta jäsentä ei ole kaikkeen kutsuttu mukaan ja pari viimeistä vuosikokousta ja niiden päätökset olisivat tällä verukkeella lainvoimattomia. Mitä olette mieltä? Jos kolmijäsenisen hoitokunnan puheenjohtaja ja sihteeri kokoontuvat (eli törmäävät toisiinsa ja samalla tiekunnankin asiat siinä puhutaan), niin onko se katsottavissa hoitokunnan lainvoimaiseksi toiminnaksi?

Noinhan se etenkin pienemmissä tiekunnissa varmaan yleisimmin menee, hoitokunnan kolmas jäsen ja varajäsen valitaan vain lain kirjaimen täyttämiseksi. Varsinaiset hoitokunnan tehtävät hoitavat puheenjohtaja ja sihteeri edes ilman mitään pöytäkirjallisia hoitokunnan kokouksia. Tämä ei ole lain mukainen menettely, mutta lienee hyväksyttävää kunhan asiat tulevat hoidetuksi tiekunnan kokouksessa sovitulla tavalla ja tiekunnan kokouksessa on yhteisymmärrys siitä että tämä hoitokunnan toimintatapa on hyväksyttävä.

Jos tiekunnassa on vääntöä asioista, voisi asiasta tulla ongelma jos joku tai jotkut tieosakkaat haluavat heitellä kapuloita rattaisiin. Silloin tiekunnan kokouksen ja hoitokunnan kannattaa seurata lakia tarkemmin, muuten erimielinen tieosakas voisi riitauttaa menettelyn oikeudessa ja saattaisi menestyä asiassaan. Toki sellaisen tieosakkaan, joka harkitsee kapuloiden heittelyä, kannattaa muistaa että jos tiekunnan asioiden hoitoa hankaloittaa, lopputuloksena kaikki tieosakkaat häviävät kasvavien hallinnollisten kustannusten muodossa. Vain lakimies voittaa aina.