Tietä ei hoideta

Moi,

Mitä voi osakas tehdä, kun hoitokunta ei hoida tietä niin kuin yhdessä on aina sovittu osakkaiden kesken? Eli hoitokunta on omavaltaisesti päättänyt, että tietä ei tarvitse pitää auki vakituisille asukkaille. He ovat maksaneet urakoitsijalle vähemmän juuri sen takia. Mielestäni kaikki vakituiset asukkaat tulee hoitaa niin, että he pääsevät mm. liikkumaan töihin ja sieltä kotiin, kauppaan sekä kaikki palvelut kuten posti ja roska-auto pääsevät liikkumaan päivällä. Nyt on jatkuvasti ongelmia tiellä, kun aura tulee esim. auraamaan klo 11 tien kun siinä on ollut koko aamun ja edellisen illan n. 30 cm lunta.

Meillä on kaupunki myös osakkaana (he ovat myös vastuussa) ja sitä ei tunnu kiinnostavan se, ettei hoitokunta hoida tehdäviään vaan laiminlyö niitä koko ajan. Kenen puoleen voi kääntyä kun vakituisten asukkaiden liikkumista tahallisesti häiritään? Onko rikosilmoitus ainoa mahdollisuus, kun hoitokunta eikä kaupunki tee mitään asialle?

Kiitos!

Hei @MakinenL,

Tietä pitää kunnossapitää tarkoitustaan vastaavassa kunnossa (yksityistielaki 24§) ja jos osakkailla on vakituisen asutuksen yksiköt, tulisi tien kunnossapidon vastata sitä. Toki jos lunta tulee kerralla paljon, eivät urakoitsijat välttämättä kerta kaikkiaan ehdi aurata kaikkia teitä aamuun mennessä.

Jos ongelma on jatkuva ja kysymyksessä on hoitokunnan urakoitsijalle antama ohjeistus, ei liene muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa hoitokuntaa seuraavassa tiekunnan kokouksessa. Osakkaat voivat vaatia hoitokunnan vaihtamista myös kesken toimikauden.

Jos tilanne on akuutti, osakkaat voivat vaatia koolle ylimääräisen kokouksen asian ratkaisemiseksi. Ylimääräinen kokous on pidettävä, jos 25% osakkaista vaatii sitä (lasketaan osakkaiden määrästä, ei yksiköistä, yksityistielaki 60§).

Rikosilmoitus asiassa ei taida auttaa, mutta jos tiekunnan tai hoitokunnan kokouksen päätöksenteossa on moitittavaa, niin kokouksen jälkeen voi tehdä hoitokunnalle oikaisuvaatimuksen tai käräjäoikeudelle moitekanteen (yksityistielaki 64§ ja 65§).