Onko tiekunnan annettava tieyksikkölaskelmasta kopio pyydettäessä? Tiekunnan kokouksessa pitää päättää tieyksikkölaskelman vahvistamisesta mutta hoitokunnan jäsenet eivät näytä tieyksikkölaskelmaa. Onko tämä oikea tapa?
Hei @anonyymi1 ,
Yksikkölaskelma on tiekunnassa asianosaisjulkista tietoa eli kyllä se on osakkaalle vähintään näytettävä. Uutta yksikkölaskelmaa vahvistettaessa ehdotuksen tulee olla kaikille osakkaille nähtävillä kahden viikon ajan ennen kokousta kokouskutsussa ilmoitetussa paikassa. Jos olemassa olevaan laskelmaan tehdään kokouksessa ainoastaan pieniä päivityksiä tai tarkistuksia, sen ei tarvitse olla erikseen nähtävillä (esimerkiksi kesämökin yksiköt muutetaan vakituisen asunnon yksiköiksi käytön muuttuessa).
Joissain tiekunnissa näkee vielä sellaisia yksikkölaskelmia, missä on osakkaiden osoitteet ja muut yhteystiedot mukana. Sitä ei voi toisille osakkaille näyttää, koska toisten osakkaiden yhteystietoja ei saa antaa tiekunnasta edes naapurille ilman lupaa. Yksikkölaskelmasta pitää olla sellainen versio, jossa on ainoastaan kiinteistötiedot, omistajan nimi ja yksiköinti.
Kiitos vastauksesta, tähän lopputulokseen olen itsekin päätynyt mutta halusin varmistuksen ammattilaiselta.
Hei,
Kun otetaan käyttöön uusi tieyksiköinti ja tiekunnan kokouksessa hyväksytään uusi yksikkö laskelma niin voiko maksuunpanoluettelon vahvistaa heti vai pitääkö olla 3kk valitusaika jonka jälkeen maksuunpanoluettelo on lainvoimainen ja sen voi vahvistaa?
Moi,
tarvitaanko tienyksiköinnin hyväksyntään yksimielinen hyväksyntä tiekunnan kokouksessa? Kyseessä on kokonaan uusi yksiköintilaskelma.
Enemmistöpäätös riittää (edellisen vahvistetun yksikköjaon mukaisilla yksiköillä äänestäen).
Hei!
Olen aika uusi mökkiläinen ja vähän sinisilmäinen, eli olen luottanut näihin tie toimi elimiin.
Sinä tunnut olevan perillä tieyksiköinnistä, eli jos saan kysyä sinulta. Olemme omistaneet kesäasuttavan mökin vuodesta 2015 ja meidän yksiköt on olleet 1240. Nyt kesän 2024 kokouksessa uusi kokous päätti nostaa mökkiläisten yksiköitä, vedoten talvi kunnossapitoon. Meillä se nousi 2475. Emme tietenkään päässeet kokoukseen, mutta laitoin viestiä tälle isännöitsijälle ennen kokousta että meillä ei ole talviasuttava mökki. Ja kokouspöytäkirjankin sain vasta 2kk kokouksesta.
Ja he sopivat myös että kokoukset järjestetään tästä lähin 2 vuoden välein. Soitin hänelle, mutta hän sanoi että voin sitten 2 vuoden päästä hakea muutosta? Minulla on kolme tietä mökille ja 2 muuta on pitänyt yksiköt ennallaan. Onkonäin etten voi valittaa ja pyytää toimielintä muuttamaan meidän yksiköitä, ennen seuraavaa 2026 kokousta.
Arvostaisin jos kehtaisit vastata, kun olen ihan kuutamolla
Lisäksi kokouksessa oli vain 3 paikalla joista 2 valtakirja, kuuminkin tiellä on 33 osakasta.
Kiinnitin huomiota tuohon, että pääsette mökillenne kolmea eri tietä, käytättekö niitä kaikkia? Jos käytätte vain yhtä, muista voi vaatia vapautuksen.
Joku muu voi vastata valituskäytäntöön, mutta eihän tuo oikein mene, jos mökillä ei käydä talvella.
Moi!
Ei meillä pitää tosiaan käyttää 3 tietä jotta pääsemme mökille, 2 ensimmäistä on ok,niissä eri toimitsijamiehet, mutta tällä viimeisellä tiellä vaihtui kokouksessa toimitsijamies ja siellä oli päätetty yksiköinnin muutoksesta, näiden 3 paikallaolijan toimesta.
Olen ihan ymmällä tuosta tuplauksesta.
Sellainen tuli mieleen, että onko teillä siirrytty käyttämään uusinta yksityistien tieyksiköintiä? Silloin tuo painoluvun tuplaantuminen kävisi järkeen. Vuoden 2023 ohjeeseen lomakiinteistön painoluku kasvoi 2019 ohjeen 200-500 → 2023 ohjeen 750. Samassa suhteessa muuttunut myös muut painoluvut. Esimerkiksi omakotitalo kasvoi 1100 → 1700. Myös metsien kierotiheys pienentynyt joka nostanut painolukua myös metsille esim. Länsi-Suomi 11 → 18.
Tuo talvikunnossapidon laskuttaminen teiltä ei ympäri vuoden käytössä olevalta kiinteistöltä ei ole perusteltua.
Saanko kysyä mikä teillä on peruskertoimena lomakiinteistölle ja onko sama kuin ympäri vuoden käytössä olevilla lomakiinteistöillä?
Mielestäni yksikkömäärän sijaan pitäisi enempi kiinnittää huomiota paljonko osuus on prosentteina. Eli laskea minkä verran oli oma osuus ennen ja mitä se on nyt. Kuten edellisessä viestissä todettiin ohjeet ovat muuttuneet viimevuonna. Meillä teetettiin uusi yksiköinti ja eräs osakas sanoi yksikkömäärän lähes tuplaantuneen. Laskin asiaa ja todellisuudessä hänen osuus pysyi lähes samana, saattoi jopa karvan laskea. Hänellä jäi huomioimatta että tien kokonaisyksikkö määrä myös kaksinkertaistui. Eli laskekaa prosenttiosuus!
Sellainen asia kannattaa huomioida että jos edellisestä yksiköinnistä tai sen päivittämisestä on kulunut yli 5 vuotta on oikeus vaatia uutta yksiköintiä ja se on silloin tehtävä. Oliko yksikköinnin muuttaminen esityslistalla?
Asiaan voi kysyä neuvoa myös tieisännöintiä tarjoavista yrityksistä tai Suomen tieyhdistyksestä.
Moi!
Kyllä se on näköjään meidän mökkiin laskettu ympärivuotisen asumiskertoimen mukaan.