Tieyksiköinti/käyttömaksu

Miten määräytyvät tiemaksut?
Yksityistie A jota pitkin kuljetaan yksityistie Bn varrella olevalle kesämökille.
Bstä maksetaan yksiköiden mukaan. Myös tiestä A on maksettu yksiköiden mukaan.
Tien A varrella olevat vakituiset asukkaat maksavat tiestä B käyttömaksua, käyttö jokapäiväistä.
Kuuluisiko kesämökin asukkaiden (satunnainen käyttö myös talvisaikaan n. 5 x) maksaa tiestä A myös käyttömaksua yksikköhinnan sijaan?
Tieasioista kysyminen aiheuttaa hirmuriidat, kokouksia pidetään 1/15vuoteen.

Hei @Marja_Ka,

Kertomasi perusteella jäin pohtimaan, muodostavatko tiet A ja B yhdessä läpikulkutien, jos kummankin tien käyttäjät käyttävät molempia teitä säännöllisesti? Ja onko kummallekin yksityistielle perustettu tiekunta, jos kokouksia pidetään noin harvoin? Karttahahmotelma tien A ja B suhteesta toisiinsa ja muuhun tieverkostoon havainnollistaisi asiaa.

Yksityistielain mukaan tiekunnan tulisi kokoontua vähintään neljän vuoden välein. Jos tiekunta saa lisäksi kunnossapitoavustusta kunnalta, voi kunnan avustusehdoissa olla määritelty tiheämpikin kokousvelvoite.

Jos osakkailla on Maanmittauslaitoksen määrittämä tai tiekunnan myöntämä tieoikeus kumpaankin tiehen, eikä muuta kulkuyhteyttä ole, tulee osakkaalle määrittää yksiköt ja tiemaksu. Käyttömaksua yleensä peritään sellaisilta ulkopuolisilta käyttäjiltä, joilla ei ole tieoikeutta, käyttö on säännöllistä, ja joilla ei ole kiinteistöä tien varrella.

Läpikulkuteillä voi olla hieman poikkeavia käytäntöjä tilanteesta ja tiekunnasta riippuen. Mutta tuo tuntuu erikoiselta, että miksi kesämökkiläinen on tässä tapauksessa molempien tiekuntien osakas ja vakituinen asukas vain toisen, jos toistakin tietä säännöllisesti kuljetaan.

Hei, kiitos vastauksestasi. Molemmilla teillä on oma tiekunta, osa on kummassakin koska esim peltoa ja/tai metsää teiden varsilla. Näistä toki yksiköt + kuljetusmaksu silloin kun se kiinteistö sijaitsee eri tien varrella.
Tie B saa kunnalta avustusta, tiestä A en tiedä avustuksista.
Tie B vie ns isolle tielle yhden lyhyen yksityistien kautta (C) ja tieltä A pääsee samalle isolle tielle.
Kysyn vielä, että kun kesämökki sijaitsee tien B varrella ja tien alkupäästä on mökille matkaa 570m niin lasketaanko yksiköt mistä suunnasta? Nyt ne on laskettu 57 ykdikön mukaan.
Jos mökkiläinen siirtyisikin kulkemaan B tien kautta, hän maksaisi tiestä C? ja + tiestä B. Eikä ollenkaan tiestä A?
Miten silloin määräytyisivät yksiköt tiestä B? Edelleen sen 57 mukaanko vai lasketaanko yksiköt tien loppupäästä kohti kiinteistöä?
Näihin kyllä sekoaa eikä näistä voi kysyä keneltäkään kun tulevat päälle.

Hei @Marja_Ka,

Yksiköt tulisi laskea todellisen kulkusuunnan mukaan. Tiekuntien suositellaan yksiköivän Maanmitauslaitoksen yksiköintiohjeen mukaan eli painolukujen ja käyttömatkan (km) perusteella, mutta tiekunnan ei ole pakko käyttää suositusta.

Jos tien B varrella oleva osakas kulkee kiinteistölleen pelkästään toisesta suunnasta, hän voi olla osakkaana tiekunnissa A ja B tai sitten C ja B, kulkusuunnasta riippuen. Jos kulkua on molempiin suuntiin, voi hän olla osakkaana kaikissa tiekunnissa, jolloin yksiköt voi olla jaettu kulkusuunnittain esim. 50%-50%. Tai sitten toinen kulkusuunnista menee käyttömaksuna.

Miten tää voi mennä niin, että kesämökkiläinen maksaa tien käytöstä enemmän kuin esim tien A varrella olevan maansiirtoliike joilla on siinä tallit kaivureille, rekoille ym. He maksavat tiestä B käyttömaksua 20€/hlö, yrittäjiä on 2.

Maansiirtoliikkeen yrittäjät eivät asu tien varrella vaan heidän isänsä asuu siinä ja hänen tontillaan ovat em tallit.
Kun tätä kysyttiin tien A tiekunnan pjlta, hän sanoi syyksi tuon ettei heillä ole kiinteistöä tien A varrella, samalla kydyttiin myös että kun ei kesämökkiläiselläkään ole niin miksi heillä maksun perusteena ovat yksiköt niin vastaus oli että kesämäkkiläiset ovat pyytäneet yksiköintiä. Eivät ole.

Hei @Marja_Ka,

Osakkaita pitäisi kohdella tiekunnissa tasapuolisesti ja käyttömaksutkin yleensä ovat linjassa osakkaiden maksamien yksikkömaksujen kanssa. Nyt kuulostaa siltä että niin ei ole.

Asia kannattaa ottaa esille tiekunnan kokouksessa, missä muutoksia voidaan tehdä.