Toimitusmiehen vaihtaminen ulkopuoliseen

Vuosikokouskutsussa on meillä maininta, että kokouksessa käsitellään vuosikokoukselle sääntömääräisesti kuuluvat asiat. Nyt, jos halutaan vaihtaa tiekuntaan kuuluva toimitusmies ulkopuoliseen, niin täytyykö minun lähettää kirje nykyiselle toimitusmiehelle asian saamiseksi työlistalle, vai riittääkö ensimmäisen lauseen mukainen sanamuoto ja asia otetaan esille vasta kokouksessa?

Yksityistielain 68 pykälän mukaan kokouksessa ym. asiassa pitää olla täysi yksimielisyys. Äänestys ei käsityseni mukaan tulisi kysymykseen vai tuleeko? Jos kokouksessa joku vastustaa esitystä, silloinhan ei ulkopuolista voi valita. Mutta voiko asian kiertää sillä tavoin, että hoitokunta tekeekin tämän valinnan, jolloin asia saadaan hoidetuksi?

Vastausta en tiedä, mutta kuka asiat sitten hoitaa, jos omasta väestä ei löydy tekijää ja ulkopuolista joku vastustaa. Onpa taas hienosti laadittu laki.

61 § mukaan “Vuosikokouksen kokouskutsussa on mainittava ehdotuksesta maksuunpanoluetteloksi sekä kokouksessa päätettävistä tienpitoa koskevista merkittävistä asioista.” Nähdäkseni kyseessä on merkittävä asia joten siitä ei voi tehdä päätöstä ilman että se on kokouskutsussa mainittu. Ja kuten jo mainittu, asiasta täytyy saada tiekunnan kokouksen yksimielinen päätös.

68§:n ulkopuolisella toimijalla tarkoitetaan eri asiaa, kuin että tiekunta valitsisi uuden toimitsijamiehen, joka voisi olla tiekunnan ulkopuolinen henkilö. Ulkopuolisen toimitsijamiehen valitseminen tehdään normaalilla päätöksenteolla, enemmistöpäätöksellä.
68§:n ulkopuolisen toimijan valitseminen vaatii kokouksen (tai osakkaiden, jos tiekuntaa ei ole perustettu) yksimielisen päätöksen.
Ulkopuolisella toimijalla tarkoitetaan, että “Ulkopuolinen toimija käyttää valtuutuksen nojalla sitä päätösvaltaa, joka tämän lain mukaan kuuluu tiekunnalle tai tieosakkaille, jos ei toisin sovita. Ulkopuolinen toimija on tällöin vastuussa tiestä samalla tavalla kuin tiekunta tai tieosakkaat olisivat siitä vastuussa.” Eli hoitaa tiekuntaa “omana bisneksenään”, osakkaat eivät päätä tien hoidosta ym. mitään eikä kokouksia pidetä. Valtuutus voi kestää max 4 vuotta.