Hei, jos tiekunnassa päätetään siirtyä vanhoista laskelmista (jotka vuosittain aina hyväksytty ja muutokset päivitetty) uusiin MML laskelmiin niin eikö asia pitäisi tuoda ehdotuksena esille tiekunnan vuosikokoukseen ja asiasta sitten keskustella ja äänestää? Tiekunnassa on pelkkä hoitokunta tehnyt yksin päätöksen laskea uudet tieyksiköt kaikille ja päättänyt palkata siihen tieisännöitsijän vaikka tehtävä on ennen kuulunut hoitokunnalle. Hoitokunta on myös kieltäytynyt pyynnöstä huolimatta toimittamasta hoitokunnan pöytäkirjan, josta näkyisi päätös ja perustelut. Onko menettely oikein? Kiitos etukäteen vastauksista!
Hei @Kata,
Yksityistielain mukaan tiekuntien osalta tieyksiköistä, tieyksikkölaskelmasta ja niiden muutoksista tulisi päättää yksityistietoimituksessa tai tiekunnan kokouksessa (Yksityistielaki 560/2018 § 35).
Hiukan tähän asiaan liittyen esittäisi kysymyksen yksiköillä äänestämisestä.
Kun tiekunta päättää muuttaa yksittäisen osakkaan yksiköitä, niin äänestääkö osakas ko. kokouksessa vanhoilla, vai uusilla yksiköillään?
Maksuhan määräytyy uusien yksiköiden mukaan, joten voisi tulkita, että olisi reilua äänestää uusilla yksilöillä.
Toisaalta, joku voi valitusaikana valittaa uusista yksiköistä, jolloin niitä voidaan joutua tarkistamaan uudelleen. Tällöin osakas on voinut jossain tilanteessa saada mahdollisuuden kokouksessa isompaan äänimäärään, kuin hänelle kuuluisi.
Hei @Kaisa_V,
Tiekokouksessa äänestetään “vanhalla” yksiköinnillä eli sillä, mikä on lainvoimainen. Jos kokous tekee laskelmaan muutoksia tai päivittää sen kokonaan, muutokset tulevat voimaan vasta 3kk:n valitusajan jälkeen.