Valvontakamera tiekunnan laskuun

Maaseutukylässä rauhallisella omakotialueella Uudellamaalla tien tiekunta oli päättänyt pari vuotta sitten hankkia tielle videoivan valvontakameran tien ja yleisen tien risteykseen. Tie on noin 400 m ja hyvin valaistu. Kokouspöytäkirjaan ei ole merkitty perusteita ennen hankintaa, jälkikäteen vain merkintä, että hankittu tien turvallisuuden lisäämiseen. Yleisesti kuitenkin on tiedossa tiekunnan piirissä, että hankintaan on ryhdytty, kun noin kilometrin päässä toisen tien varressa on tapahtunut asuntomurto, ja ehkä luultu, että ikävä ilmiö leviää.

Mitään tapahtumia tai hyötyä tästä kamerasta ei ole raportoitu, mitään ei ole tiedotettu tiekunnalle, mitä seurataan, rikoksiakaan ei ole tapahtunut. Hankinta asennuksineen oli kallis, vuotuiset verkkoyhteysmaksut juoksevat, kameran ylläpidosta vastaavalle henkilölle on maksettu palkkiota, ja kaikkien osakkaiden on pakko maksaa. Tiekunnan säännöissä asiasta ei ole mainintaa. Ihmisillä on omat kamerat ja vakuutukset. Päätöksentekijät sanovat, ettei kamera ketään häiritse, eivätkä aio tehdä mitään asialle, kun vuosimenot ovat nyt pieniä. Ja että varkaat kyllä tunnistavat, että on laadukas kamera. Luulisi valvontakyltin tässä tapauksessa riittävän. Tiessä ei ole mitään sellaisia osuuksia, jotka olisivat esim. vain joidenkin läpikulkukäytössä. Tiekunnalla ei ole itsellään mitään omaisuutta vartioitavana.

Miten tästä kamerasta ja mielestäni turhasta menoerästä päästään eroon? Kukaan ei tunnu välittävän, ja huono mainehan kyselemisestä tulee.

Utelias

Hei @Utelias,

Hoitokunnalta tai toimitsijamieheltä voi pyytää kameroiden poistamista heti, mikäli niistä ei ole tehty asianmukaisia päätöksiä tiekunnan kokouksessa. Asiasta olisi pitänyt tiedottaa kaikkia osakkaita ja tehdä päätös tiekunnan yleisessä kokouksessa. Tämän lisäksi valvontakohteessa tulee olla asianmukaiset kyltit ilmoittamassa valvonnasta ja tiekunnan tulee tehdä valvonnasta tietosuojalain mukainen rekisteriseloste.

Asia kannattaa joka tapauksessa pyytää tiekunnan seuraavan kokouksen asialistalle. Vaikka kamerat jäisivät, tulee tiekunnan huolehtia niitä koskevista velvoitteista ja lakien noudattamisesta. Tutkintapyyntö on myös yksi mahdollisuus, jos mikään muu ei auta, mutta en pidä sitä ensisijaisena vaihtoehtona puuttua asiaan.

Tallenteiden käyttämisessä ja säilyttämisessä tulee olla tarkkana, ettei tiekunta tule rikkoneeksi tietosuojalakia, rikoslakia (erityisesti 24.luku) tai lakia yksityisyyden suojasta työelämässä.

En suosittele kameravalvontaa yksityistielle, ellei sille ole erittäin painavia perusteita.

1 tykkäys