Vanhan pakkoliitoksen purkaminen

Muutama vuosikymmen sitten tiekuntaamme liitettiin tiekuntamme vastustuksesta huolimatta kunnan ja muutaman poliitikon ajamana huonokuntoinen tieosuus (haara meidän tiekunnasta). Kyseiseltä osuudelta ei ole missään vaiheessa laskutettu eikä määrätty yksiköitä eikä siihen ole tehty merkittävää kunnossapitoa.

Ymmärtääkseni nykyisin ei tällaisia pakkoliitoksia ole mahdollista tehdä? Onko tuollainen pakkoliitos mahdollista jälkikäteen purkaa, mikäli aikoinaan on menetelty todistettavasti lainvastaisesti? On selvää, että kyseisen tieosuuden varressaa olevat eivät anna suostumusta tiosuuden erottamiseen tiekunnasta. Tiekunnan enemmistö erottamisen taakse kuitenkin löytyy.

Hei @Sultsi,

Kyllä tieosia edelleen voidaan liittää ja erottaa Maanmittauslaitoksen yksityistietoimituksessa, eikä siellä tarvitse olla osakkaiden täyttä yksimielisyyttä. Toimitusinsinööri arvioi hyötyjä ja haittoja ja tekee päätöksen kokonaisuus huomioiden.

Tiekunnan omalla päätöksellä nykylain puitteissa on myös mahdollista liittää ja erottaa, mutta silloin kaikilta kyseisen tieosan käyttäjiltä pitää olla suostumus, vaikka tiekunta tekisikin asiasta äänestyspäätöksen.

Kuvaamasssi tilanteessa tulisi hakea yksityistietoimitus, sen voi hakea myös tiekunta enemmistöpäätöksellä, jolloin lasku tulee toimituksen hakijalle eli tiekunnalle. Tosin mitään takeita siitä, että toimitus todella erottaa tieosan, ei kuitenkaan ole.

Hei. Luin tiekunnan jakaminen palstan ja kirjoitin sinne kysymyksenkin. Joskaan en ole saanut vastausta. Tässä ketjussa olevassa viestissä todetaan, että erottamistilanteessa pitää olla kaikkien erotettavan tien osakkaiden suostumus vaikka olisikin enemmistöpäätös. Jos jaetaan tiekunta, niin ymmärsin, että enemmistöpäätös riittää. Miksi erottamistilanteessa ei riitä? Jakamisen ja erottamisen ero? Mihin yksityistielain tai muun Lain pykälään tämä perustuu? Olemme aikeissa pyytää tiekuntaa kokoontumaan ja olemme aikeissa esittää, että yksi tie (tosi erirvoisia teitä tiekunnassa ja päätien osakkaat kustantavat pikkuteiden ylläpitoa ja kustannuksia) jaetaan omakseen ja siihen perustetaan oma tiekunta. Näinnon tarkoitus. Selvitämme menettelytapoja. Enemmistöpäätös riittää, eikä tarvita jaettavan tien osakkaiden suostumusta? Näinkö? Erottaminen on erilainen tilanne? Toki kiinteistöviranomainen tekee lopullisen päätöksen. Toinen vaihtoehto kiinteistötoimitus.

1 tykkäys